Laura de Lange

P I A N I S T E

Lezingen/Cursussen

Toen Laura bijna 20 jaar geleden begon met lesgeven, introduceerde ze direct het “concert-bezoek plus inleiding”. Voorafgaand aan een mooi piano-recital of ander concert verdiepten de (volwassen) leerlingen zich in de composities, de componist en de musici.
Dit idee is breder uitgegroeid en jaarlijks geeft Laura nu toelichtingen of een cursus van meerdere dagdelen, als voorbereiding op concerten. Voor haar leerlingen, maar ook voor andere groepen belangstellenden.
Haar overtuiging en ervaring is dat voorkennis en een “routebeschrijving” door muziekstukken enorm bijdragen aan het snappen van de muziek, genieten en plezier bij het luisteren.
Bij haar eigen concerten ontbreekt nooit een boeiende toelichting.

Behalve over pianomuziek vertelt Laura minstens zo graag over andere genres. Zo geeft ze cursussen over de Passies van Bach, licht ze lied-recitals toe en verdiept ze zich bijvoorbeeld dit najaar met een groep belangstellenden in het War Requiem van Britten.

Quote van deelnemer aan de cursus over de Matthëus-passion:

“Haar intense beleving kon ze goed overbrengen, ruimte latend voor mijn eigen beleving. Je zag dat Laura het goed had voorbereid. En het met de nodige humor kon brengen. Ik heb het concert veel bewuster ervaren.”

En twee anderen zeggen:

“Zij betrok de deelnemers ook op een prettige manier bij de muziek.”

“Dat maakte de concert-avond zelf ook een feest; een feest van herkenning want we wisten veel en hadden geleerd anders te luisteren en snapten nu opeens wat die strijkers deden of waarom het volk nu kwadig zong. Geen aria was lang. De uren vlogen voorbij en nooit ben ik zo ‘dicht bij’ de Matthäus Passion geweest.”

 

 

Regelmatig wordt Laura uitgenodigd om lezingen te verzorgen over het leven en werk van haar betovergrootvader, de componist Daniël de Lange, en diens broer Samuel jr.

Door het Conservatorium van Amsterdam werd ze in 2012 benaderd om een gast-college te komen geven over het toelichten van muziek.

Het concert-publiek uit regelmatig waardering voor haar ontspannen, aanstekelijke manier van spreken:

“De muziek was heerlijk om naar te luisteren. Bovendien werd die op voortreffelijke wijze toegankelijk gemaakt door Laura de Lange. Hulde voor haar!”